Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

A porckopáson és az ízületi gyulladáson is segíthet a teljes értékű növényi étrend

Tartalomjegyzék

A porckopáson és az ízületi gyulladáson is segíthet a teljes értékű növényi étrend

A porckopás a lakosság kb. 20-25 százalékánál okoz panaszokat. Az mr-felvételeken látható elváltozások azonban ennél is gyakoribbak. A betegség típusosan 50 éves kor után kezdődik és főleg a nőket érinti, bár ritkán már 20-30 éves korban is kezdődhet. A betegség gyakorisága az életkorral nő – 75 év felett csaknem mindenkit érint -, ennek ellenére mégsem tekinthető a porc egyszerű elöregedésének.[1]

Az arthritis a porckopással érintett ízület fájdalmas gyulladása. Felléphet akutan, ami pár hét alatt lecseng vagy elhúzódva, krónikus formában is.

Az ízületi gyulladás különböző formái

  1. Az arthritisz degeneratív formája, az osthetoarthritis, a porcok igénybevételével hozható összefüggésbe. Persze ma már tudjuk, hogy nem olyan egyszerű az összefüggés, hogy az ízület egyszerűen csak elkopik, ebben sok más, geentikai és életmóddal összefüggő tényező is szerepet játszhat.

Egy 2015-ös tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen hatással lehet a teljes értékű növényi étrend erre a betegségre. A tapasztalatok nagyon bíztatóak. A résztvevők 6 héten át teljes értékű növényi étrendet folytattak, míg a kontrollcsoport tagjai az általában megszokott táplálkozásukat.

A hat hét elteltével a teljes értékű növényi étrendet folytató résztvevők nemcsak ízületi fájdalmaik enyhülését, hanem testsúlyuk és vérnyomásuk csökkenését is tapasztalhatták, illetve javult testi és lelki állapotuk. Ez a változás szignifikánsan jobb volt, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Kutatások arra is rávilágítottak, hogy a húsfogyasztás egyenesen növeli a porckopás előfordulásának esélyét, ahogyan az alacsony rostbevitel. Növényi étrend mellett ezek a rizikófaktorok is lényegtelenné válnak.

 

  1. A rheumatoid arthritisz az ízületi gyulladás autoimmun formája. Az immunrendszer ilyenkor a tévesen az ízületben található szinoviális folyadék alkotóelemeit támadja, krónikus gyulladásos állapotot idézve elő. Jóllehet, az autoimmun betegségekkel kapcsolatban meglehetősen korlátozott a tudásunk, annyit valószínűsíthetünk, hogy az étrend fontos tényező.

Egy vizsgálat során reumás artritiszben szenvedő részt vevőket 4 csoportra osztották, akiket 7-10 napos böjtre, gluténmentes vegán értendre, vegetáriánus étrendre fogtak, illetve a kontrollcsoport megmaradt a húst is tartalmazó fogásoknál. Azt tapasztalták, hogy a húsevő csoporthoz képest mindegyik étrend jobban elősegítette a részvevők fájdalmának csökkenését.

Egy másik kutatás szerint a növényi étrendek a microbiomon keresztül gyakorolnak jó hatást a reumás artritiszre. A növényi étrend révén ugyanis a bélflóra változatosabb és stabilabbá válik, megelőzve a bélfal áteresztőségét és az annak következtében fellépő egészségügyi problémákat. Zsírszegény növényi étrend mellett már négy hét után tapasztaltak enyhülést fájdalom, duzzadásban, merevség tekintetében.

  1. A köszvény is okozhat ízületi fájdalmat. A köszvény kialakulása és a magas hús, illetve tengeri gyümölcs fogyasztás között ismert összefüggés van. A növényi étrend többféleképpen lehet jó hatással a köszvény javulásában, a vegetáriánusok esetében harmad akkora az esély a kialakulására, mint a húsevők között.

 

A növényi étrend közvetlenül is hozzájárul a szervezetben fellépő gyulladás csökkentéséhez. Az étkezési szokások elősegítheti vagy gátolhatják a szervezetben a gyulladásos folyamatokat. A növényi alapanyagokban található tápanyagok és bioaktív összetevők mérséklik ezeket a folyamatokat. Különlegesen jó hatással lehetnek a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes értékű gabonákban található karotenoidok és flavonoidok.

Ne feledkezzünk meg a sportról se!

Nem lehet vitás, hogy az egészséges életmód része a megfelelő mozgás. De ha artritisszel küzdünk, talán az sem mindegy, hogy milyen formáját választjuk. Kutatók úgy találták, hogy erősítő, súlyzós edzések révén sokkal jobban csökkentek a résztvevők artritiszes panaszai, mint a kontrollcsoport esetében, akik ellenállás nélküli mozgásformákat gyakoroltak. Az izmok egészsége ugyanis fontos az ízület megfelelő működése szempontjából. Az izmok erősségét pedig a rendszeres dinamikus súlyzózás és az aerob mozgásformák kombináció segítheti a legjobban.

A növényi étkezés az ízületek egészsége mellett számos további előnnyel jár mind az egészségünk, mind pedig a környezetünk szempontjából.

[1] https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/arthrozis_porckopas/191

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
migrén

A cikket eredetileg a Prove.hu-n olvashatjátok:   A teljes értékű növényi étrend lehet a migrén legjobb ellenszere   Az erős fejfájás sokak mindennapi életét nehezíti

A növényi táplálkozás bizonyított

A növényi táplálkozás csökkentheti: a testsúlyt, amit legalább 87 különböző, magas szintű kutatási eredmény támaszt alá, a cukorbetegség kialakulásának esélyét, a szívbetegség kockázatát, a szisztolés

Lehet-e vegán egy gyermek

Nincs akadálya annak, hogy egy gyermek akár teljesen növényi étrenden nőjön fel, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fejlődésben lévő szervezetnek sajátos tápanyag-igényei vannak,