Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

Az elhízás és a depresszió összefügg?

Tartalomjegyzék

A depresszió és az elhízás is korunk népbetegsége. Meglepően sokan küszködnek túlsúllyal és szembesülnek életük során legalább időszakosan valamilyen hangulatzavarral. Mindkettő további, akár súlyos egészségi kockázatokat rejthet magában. Vajon ez véletlen? Vagy kapcsolat lehet a kettő között?

Igen. Sőt, meglehetősen szoros. Több tudományos bizonyíték is szól amellett, hogy a két betegség kart karba öltve jár, mi több kölcsönösen “támogatja” egymást. A depresszió, önmagában növeli az elhízás esélyét, mint ahogy a túlsúlyosok körében is gyakoribb a hangulatzavar. Mindez jelentősen megnehezíti mind a túlsúly, mind pedig a hangulatzavar kezelését. Ráadásul a depresszióban is szenvedő elhízottaknak nagyobb az esélye a szív-, és érrendszeri betegségek, továbbá a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Ennek az összefüggésnek a hátterében nem csak egyszerűen annyi húzódik, hogy aki szomorú, az vigasztalásul eszik, majd további kudarc éri a kialakuló súlytöbblet miatt… Ennél jóval árnyaltabb a kép. Hiszen például a bipoláris depresszió is gyakoribb a túlsúlyosok körében, ebben a betegségben pedig váltják egymást a melankolikus és mániás szakaszok.

A depresszió és a túlsúly kialakulása egyazon folyamatra vezethető vissza, ez pedig nem más, mint a krónikus gyulladás. Ilyenkor a szervezetben túlsúlyba kerülnek a gyulladásserkentő anyagok, alacsony szintű, de tartós gyulladást okozva a szervezetben. Ez kiterjedhet az agyra is. A zsírszövet kóros felhalmozódása gyulladáskeltő és kihatással lehet az agy működésére, ami viselkedési és hangulati változásokhoz vezethet. A funkciózavar érintheti az agynak az éhségérzetért és jóllakottságért felelős területeit is.

A probléma különös megvilágításba helyezi a teljes értékű növényi étrend jelentőségét. Ez az étrend ugyanis alacsony zsír- és kalóriatartalma révén elősegíti a fogyást, ráadásul bizonyítottan hozzájárul a krónikus gyulladás csökkentéséhez. A növényekben található számos hasznos anyag, a különféle antioxidánsok az oxidációs stressz ellensúlyozása révén a krónikus gyulladás okát szüntethetik meg. A hús-, és a telített zsírok elhagyása pedig kiiktathatja a gyulladáskeltő folyamatok egy részének az aktiválását is.

 

Az elhízás és a depresszió összefügg?

 

A növények erejével tehát egyedülálló módon  vehetjük célba mind a túlsúlyt, mind pedig a depressziós tüneteket.

Felhasznált irodalom:

Capuron, Lucile, Julie Lasselin, and Nathalie Castanon. “Role of adiposity-driven inflammation in depressive morbidity.” Neuropsychopharmacology 42.1 (2017): 115-128.

Szabo, Zoltan, et al. “Possible Biochemical Processes Underlying the Positive Health Effects of Plant-Based Diets—A Narrative Review.” Nutrients 13.8 (2021): 2593.

 

 

 

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még