Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

Bableves

Tartalomjegyzék

A finom bablevest talán mindenki szereti, kényeztető, melengető fogás. Ahhoz, hogy a megszokott ízt zsiradék és állati eredetű hozzávalók nélkül is elérjük, kell egy kis trükk: a habarást édesítjük és savanyítjuk is. Ez a trükk felerősíti az ízeket, anélkül, hogy a só mennyiségét emelnünk kellene, olyan, mint amikor egy elmosódott fotón visszaállítjuk az élességet. A habaráshoz bártan használhatunk teljes kiőrlésű liszteket, gluténmentes alternatívaként például barna rizslisztet, illetve akár útifűmaghéjat, ami ugyan szigorúan véve nem teljes értékű, ritkán kis mennyiségben, tápanyagban gazdag alapanyagok kísérője lehet. Minden a helyére kerül. De az is besűrítheti a levesünket, ha egyszerűen leturmixolunk egy keveset és ezt keverjük hozzá az ételünkhöz. Ezek a módszerek bármilyen levessel, raguval, főzelékkel vagy akár pörkölttel működnek működik.

A bablevesünket a még gazdagabb tápanyag-tartalom érdekében gazdagíthatjuk például fodros kellel is.

4-6 adaghoz a következőkre lesz szükség:

Fél kg bab

egy fej vöröshagyma, apró kockákra vágva

3 szál sárgarépa, kisebb darabokban

egy szál fehérrépa, kisebb darabokban

1 kis darab zeller, kisebb darabokban

4 gerezd fokhagyma

petrezselyem, só, bors, lestyán, babérlevél, (füstölt) paprika

fél citrom leve

2-3 db datolya, egy órára vízbe áztatva, lecsöpögtetve

30 g kesudió, egy órára beáztatva, leöblítve

egy ek. teljes kiőrlésű liszt (barnarizsliszt vagy utifűmaghéj)

fél dl növényi tej

egy teáskanál sörélesztőpehely

  1. A babot elkészítés előtt 12 órával beáztatjuk.
  2. A babot leöblítjük, és fedő nélkül kb. 1,5 liter vízben elkezdjük főzni. A főzőlevet ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel, lestyánnal, hozzá adjuk a hagymát és a fokhagymát.
  3. Gyöngyözve forró vízben kb. egy-másfél óra alatt puhára pároljuk.
  4. Amikor a bab már majdnem teljesen puha, hozzá adjuk a többi zöldséget úgy, hogy azok is főjjenek még vagy 20 percet.
  5. Elkészítjük a habarást: a kesut, a datolyát, a citromlevet, a sörélesztőpelyhet, a sűrítőanyagot és a fűszerpaprikát simára, krémesre turmixoljuk, és elkeverjük egy két merőkanállal a leves levéből. Az így kikevert habarást a forrásban lévő leveshez adjuk, röviden összeforraljuk (egy-két perc). Zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
reggeli zabtál
Reggeli zabtál minden földi jóval

A teljes értékű táplálkozás akkor egészséges, ha naponta elfogyasztjuk az alapvető fontosságú alapanyagokat. A reggeli kiváló lehetőség ennek elkezdésére. Amennyiben zabra esik a választásunk, már

teljes értékű növényi táplálkozás
Mintaétrend – az első három nap

Az alábbi étrenddel szeretnénk egy útmutatót nyújtani ahhoz, hogy hogyan kell összeállítani egy étrendet.   nap Reggeli: „overnight oats” (100 g zab előző este beáztatva,