Herbivore, és akik mögötte állnak

Dr. Gergely Anna – “természetgyógyász pszichoterapeuta”, vegán étkezési tanácsadó, író

Doktori címemet jogászként szereztem.

2011 óta Németországban élek, ahol természetgyógyász pszichoterapeuta és étkezési tanácsadó képesítést szereztem. 2015 óta főállásban is azzal foglalkozom, ami mindig is érdekelt: test és lélek egységével, működésének logikájával, illetve azzal, hogy mi módon érhetjük el és állíthatjuk helyre az optimális egyensúlyi állapotot, amelyet egészségnek nevezünk.

Ebben a soktényezős egyenletben az étkezésnek minden szempontból központi szerep jut.

Pár éve ismerkedtem meg a teljes értékű növényi táplálkozással, és lenyűgözött, hogy ezzel a módszerrel mennyit javíthatunk életminőségünkön. Egyik napról a másikra váltottam teljes értékű növényi táplálkozásra, melyet a család igényeihez igazítva azóta rutinszerűen folytatok.

Persze az átmenet nem volt egyszerű. Sok ehetetlen ételen át vezetett az út oda, hogy a családi asztal gasztronómiai színvonala visszanyerje a váltás előttit. Szenvedélyes kutató-tevékenységemnek köszönhetően időközben arról is alapos tudást szereztem, hogy miként kell ezt a táplálkozást úgy folytatni, hogy mellékhatások nélkül a legoptimálisabban támogassa a családom és hozzám forduló klienseim egészségét.

Be szeretnénk bizonyítani azt, hogy teljes értékű növényi alapanyagokból is könnyen és akár gyorsan is lehet változatos és igen ízletes étrendet összeállítani, és némi tudással  bármilyen életkorból, fizikai aktivitásból és egészségi állapotból fakadó különleges igényt ki lehet elégíteni.

Az elmúlt évek során étkezési tanácsadó képesítést szereztem, szakterületem a mikrobiom egyensúlyának helyreállítása.

Bemutatkozás
Dr Makra Milan - orvos bajor eroemelo-bajnok

Dr. Makra Milán – orvos, bajor erőemelő-bajnok

Doktori címemet a Semmelweiss Orvostudományi Egyetemen szereztem 2005-ben, 2011-óta radiológus szakorvosként, 2015 óta pedig főorvosként dolgozom Németországban.

Az egészséges táplálkozás és a sport számomra mindig is fontos volt, kamasz korom óta keresem a tudományosan legmegalapozottabb módszereket. A teljes értékű táplálkozásra egy belgyógyász kollégám, egyben erőemelő edzőtársam irányította rá a figyelmemet, aki nyugdíjba vonulása után, 79 évesen lett a korcsoportjában ezüstérmes a német bajnokságon. Életem első bajor bajnokságán már én is hónapok óta vegán sportolóként vehetettem át az aranyérmet.

Munkám során nap, mint nap szembesülök betegeim érrendszeri, ízületi és mozgásszervi elváltozásaival és a rák pusztító valóságával. Ma már tudom, hogy a megfelelő életmód ezen betegségek egy jelentős részének a kialakulását késleltetheti vagy akár elkerülhetővé teszi. A betegség felismerésekor foganatosított változtatások jelentősen javíthatják az életminőséget, sőt, egyes esetekben akár visszafordíthatóvá is tehetik a degeneratív folyamatokat.

Napjainkban az orvosok mindenhatóságában bízunk és tőlük várjuk a gyógyulást. Pedig saját érdekünk idejekorán felelősséget vállalni saját egészségünkért. Ennek egyik eszköze a teljes értékű növényi táplálkozás, mai tudományos ismereteink szerint a legmegfelelőbb étrend egészségünk megőrzése és helyreállítása érdekében.