Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

Csőben sült brokkoli – alias téné “sajtmártás” (vegán, gluténmentes)

Tartalomjegyzék

Amikor gyerek voltam, Magyarországon nemigen lehetett elképzelni és flancosabb ételt a csőben annál, mint hogy “csőben sült kelvirág”. Mondhattuk volna rakott karfiolnak is, de az egyrészt az nem lett volna elég elegáns, másrészt a gratinirozás információim szerint valóban egy gazdagabb, kifinomultabb mártást feltételez, mint a szimpla tejfel. Mondjuk egy bésamelt…

A besamel ugye nem játszik, viszont van nekem ez a finom “sajtmártásom”, amit tésztaszószként is nagy szeretettel fogyaszt a családunk. Azzal a rakott zöldség nemcsak, hogy nagyon finom, hanem rendkívül egészséges és gazdag is. A kelvirágot meg brokkolira cseréltem, mert a héten olvastam, hogy abban mindenki egyetért, hogy az a világ egyik legegészségesebb növénye.

Igaz, hogy a sajtmártás elsőre kicsit összetetten hangzik, de a besamelhez képest, amit pirítani kell, folyamatosan kavargatva higítani és sűríteni, valójában nem nagy kunszt. Ameddig előfő a brokkoli, pikk-pakk elkészül ez is, csak vágjuk hozzá jó apróra a krumplikat.

 

Csőben sült brokkoli - alias téné "sajtmártás" (vegán, gluténmentes)

2 nagy adaghoz kell:

egy nagy fej brokkoli

2 szár sárgarépa

Ezeket vágjuk falatnyi darabokra, és pároljuk meg kevés sóval, borssal, ízlés szerinti zöldfűszerekkel (petrezselyem, bazsalikom) ízesített vízben. Szűrjük le és rendezgessük el egy kisebb sütőtálban.

A sajtmártáshoz kell:

3 szem burgonya

1/2 db édesburgonya

2 marék kesudió

1 db babérlevél

2 gerezd fokhagyma,

sörélesztőpehely

szójaszósz, citromlé, kurkuma

A burgonyákat vágjuk apró darabokra, és a kesudióval és fokhagymával együtt tegyük fel főni a babérleveles vízben. Ha puha a krumpli, vegyük ki a babért helyezzük át aprítóba. Adjuk hozzá a többi fűszert is és turmixoljuk alaposan krémesre Ha túl sűrű, a brokkoli főzővizével hígíthatjuk. A kész mártást oszlassuk el a zöldségeken, és előmelegített sütőben 120 fokon 20 perc alatt süssük össze (gratinírozzuk) az ételt.

 

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
Autoimmun betegségek és a táplálkozás

Egy egészséges immunrendszer megküzd a szervezetre leselkedő veszélyekkel, legyenek azok akár vírusok, baktériumok, rákos sejtek. Amikor azonban hiba csúszik a működésébe, a szervezet saját építőelemi

jön, jön, jön

Érdekel pár egyszerű, költségmentes és természetes módszer, amelyek segítségével tovább és jobban élhetsz? Szeretnéd tudni, hogy hogyan működik a szervezet egészség/betegség egyensúlya? Mindezt kizárólag tudományos