Nincs mit hozzáfűznöm. Csokis, puha, krémes, édes, de nem tolakodóan. Egy jókora szeletet el lehet belőle pusztítani fuldoklás nélkül, mégis megvan az az igazi ünnepi hangulata. A menyiségből egy kb. 8 személyes torta fog kijönni.
A sütőtökös alapkrémhez:
2 csésze darabolt sütőtök (vagy édesburgonya), ez kb. 400-500 gramm
200 gramm datolya,
egy vaníliarúd hüvelye (a magjait tegyük félre)
A hozzávalókat annyi vízzel, amennyi ellepi, 10-15 perc alatt főzzük puhára, távolítsuk el a vaníliát és turmixoljuk síma krémmé.
A piskótához:
A sütőtökpüré fele
1 csésze forró víz
1 ek balzsamecet
1 csésze teljes kiőrlésű liszt (vagy zabpehelyliszt)
1-1 tk szódbikarbóna és sütőpor
1/3 csésze eritrit* (ez “sárga lámpás” összetevő, a karamelles íz végett kókuszcukorral is helyettesíthető, az szintén nem teljes értékű hozzávaló – ezek tehát elhagyhatók)
1/4 csésze kakaópor (cukrozatlan)
Késes betétű robotgépben gyorsan dolgozzuk el a hozzávalókat, ne keverjük túl. A masszát tegyük alul sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű szilikon tortaformába és süssük 140 fokon 30-40 percig. A beleszúrt kés hegyére ne ragadjon semmi. Tegyük félre a lapot és hagyjuk kihűlni.
A krémhez:
a sütőtökös massza másik fele
1/2 csésze kakaó (cukrozatlan)
100 g kesudió vagy hámozott mandula (vagy készen vett, 100%-os kesudió-, illetve mandulavaj)
fél banán (elhagyható, de krémesebb és édesebb lesz tőle, viszont könnyebben barnul)
a vaníliarúd kikapart magjai
2-5 ek növényi tej
A kesuból vagy a mandulából a késes robotgéppel kevertessünk vajat (ehhez kell egy kis idő és egy erős robotgép). Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a többi hozzávalót a tejen kívül. Kevertessük krémesre a géppel. Tejet csak akkor adjunk hozzá, ha túl sűrű vagy nehezen kenhető lenne. Az elkészült krémet kenjük rá a torta tetejére és oldalára, díszítsük magvakkal, gyümölccsel és darabolt étcsokoládéval ízlés szerint.