Ez a süti úgy indult, hogy amikor belevágtam, kijött a férjem a konyhába, és megkérdezte hogy milyen leves lesz. Felvilágosítottam, hogy szó sincs levesről, itt bizony süti készül. A pillantását, mielőtt mindkettőnkből kitört a röhögés, sajnos nem fotóztam le…
10-12 szelethez kell
200 g édesburgonya
100 g datolya
két marék kesudió
2 ek chiamag (megőrölve)
120 g zabpehely (aprószemű)
1 ek mandulavaj
A díszítéshez: mandulavaj, darált mogyoró
Az édesburgonyát felkockázzuk, és a kesuval és a datolyával kb 10 perc alatt puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Ezután leszűrjük és hűlni hagyjuk.
Egy késes betétű konyhai robotgépben krémesre dolgozzuk. Jobb botmixer is megküzd a hozzávalókkal. A többi hozzávalót könnyedén hozzáforgatjuk. Sűrű, formázható masszát kell kapnunk.
Egy kisebb tepsit vagy négyzet alakú sütőtálat kibélelünk fóliával és jól elsimítjuk benne a masszát. Egy-két órára hűvös helyre tesszük, ezután könnyedén szeletelhető, és persze díszíthető.
Magas zsírtartalma miatt mértékkel fogyasszuk.