A diótejhez
100 g dió egy órára vízbe áztatva, leszűrve
5 dl víz
ízlés szerint datolya
A köleskrémhez:
130 g köles (átmosva, leszűrve)
só
1 kezeletlen héjú citrom leve és héja
vanília
- A tejhez az alapanyagokat botmixerrel turmixoljuk, majd alaposan átszűrjük. Az ételbe csak annyi édesítés kerül, amennyi datolyát a tejbe turmixolunk, így ezzel ne spóroljunk.
- A kölest a leszűrt folyadékban, egy csipet sóval és vanília kikapart magjával vagy házilag őrölt vaníliával lassú tűzön kb. fél óra alatt, gyakran kavargatva, vigyázva, nehogy leégjen, puha kásává főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a magszűrleményt, a citrom héját és levét, majd poharakba szedve, gyümölcsökkel gazdagon megrakva tálaljuk.