Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

Flódnitorta – teljes értékű, gluténmentes, olajmentes, természetesen édes, vegán

Tartalomjegyzék

Flódnitorta - teljes értékű, gluténmentes, olajmentes, természetesen édes, vegán

 

Ez a torta nem igényel cukrászművészetet, bonyolult sütögetést, méricskélést, méregdrága felszerelést. Ráadásul időt sem kell rá túl sokat áldozni. Egy kis tiszteletet és odafigyelést persze igen, mint mindenre, ami a konyhánkban készül és a tányérunkra kerül.

Cserébe gyakorlatilag bűntudat nélkül élvezhetjük a karácsony megszokott ízeit egy kis csavarral. Ez a torta nemcsak egészséges, hanem finom is. A hozzáadott lenmag és chiamag révén ellensúlyozza a dió és a mák omega 6 zsírsavait és javítja az omega 3/6 arányt. Így együtt optimális a tápanyagtartalmuk. Hashimotosok a kölest barna rizzsel vagy zabpehellyel is helyettesíthetik. Ilyenkor egy-két ek darált chiamagot keverjünk a gabonához is, hogy segítsen megőrizni a torta formáját.

A szilvalekvárt egy üdítő kompót képviseli, de nyugodtan használhattok finom házi szilvalekvárt is, ami cukor nélkül készült. Ha elkészítitek a kompótot, lesz mivel hígítani a töltelékeket. Ilyenkor kezdjétek a tortát a szilvával, majd tegyétek fel a kölest főzni, ameddig az elkészül, kikeverhetitek a töltelékeket. A kölesre melegen van szükségünk, mert a tortához azt használjuk ki, hogy abban a formában dermed meg, ahogy kihűl. Éppen ezért a legjobb, ha előző este készül el a tortánk.

A megadott mennyiségek egy kisebb, kb. 18 cm-es tortaformához elegendőek, mivel azonban nagyon kiadós a torta, ez legalább 10 adag lesz.

 

Szilvakompót (alternatíva: használjunk kész, cukormentes szilvalekvár)

4-6 szilva

1 narancs

karácsonyi tea

 

Daraboljunk fel a szilvát, tegyük lábasba, nyomjuk bele a narancs levét, adjunk hozzá egy dl vizet és fűszerezzük a karácsonyi teával (ha szálas, tegyük teatojásba, ha filteres, dobjuk egyszerűen az edénybe). Főzzünk puhára, tegyük félre hűlni.

 

A diós réteghez:

160 g darált dió

40 g darált lenmag

1 db banán

fahéj

A banánt nyomkodjuk szét villával, keverjük hozzá a diót és a fahéjat. Tegyük félre.

 

A mákos réteghez:

120 g darált mák

30 g darált chiamag

1 db banán

szegfűszeg

A banánt nyomkodjuk szét villával, keverjük hozzá a mákot és a szegfűszeget. Ha kell, a szilvakompót levével hígíthatjuk.  Tegyük félre.

Flódnitorta - teljes értékű, gluténmentes, olajmentes, természetesen édes, vegán

A köleses réteghez:

Egy bögre köles (egy bögre: 2,4 dl)

két bögre víz

egy kávéskanál só

2-3 édes, sárga héjú alma (hogy ne kelljen meghámozni, mégse látszódjanak piros héjdarabkák a kölesben, alternatíva: hámozott piros alma)

1 (bio) citrom lereszelt héja, 2 citrom leve

egy rúd vanília

 

A kölest átmossuk és feltesszük főni a sóval és a félbevágott vaníliarúddal, melyből előzetesen kikapartuk a magokat és külön szórtuk őket a vízbe. Reszeljük le kis lyukú reszelőn az almát, és adjuk a félig megpuhult köleshez, főzzük nagyon puhára. Hagyjuk, hogy az alma gyakorlatilag belefőjön a kölesbe. Ha már majdnem pépes a köles, ízesítsük a citrommal. (Ha nem elég édes, datolyapasztával édesíthetjük. Mivel az én datolyapasztámban mindig maradnak datolyadarabkák, ezért én a látvány kedvéért inkább az almás édesítést választottam.)

Vegyünk elő egy kapcsos tortaformát, szereljük össze.

Alulra simítsunk egy réteg kölest. Ezt kenjük meg a mákkal. Jöhet egy újabb réteg köles. Ennek a tetejére a diós töltelék. Fedjük be megint kölessel. A tetején igazítsuk el a szilvákat.

A kompót levét ne öntsük rá a tetejére, mert megszínezi a tortát!

Díszítsük fél diókkal, vagy tetszésünk szerint.

Tegyük hűtőbe legalább 2 órára, a legjobb egész éjszakára. Másnap kivehető a formából, szeletelhető, fogyasztható.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még