Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

gluténmentes házi kenyér, egyszerű, gyors – vegán, téné

Tartalomjegyzék

gluténmentes házi kenyér, egyszerű, gyors - vegán, téné

Aki teljes értékűen szeretne táplálkozni, az nincs könnyű helyzetben, amikor kenyérről van szó. Ez persze nem is baj, hiszen kenyér nélkül is lehet ízletesen és változatosan étkezni. Ugyanakkor néha mégiscsak jól esik egy-egy szelet pihe-puha barnaság. Nos, kész téné kenyerekhez nem könnyű hozzájutni, mert a legtöbb pékség legalábbis a kovászhoz fehér lisztet használ, még gyakrabban magához a kenyértésztához is. Otthon sütni pedig, lássuk be, nem kevés időt vesz igénybe.

Ez a kenyér nem sokkal több, mint egy óra alatt van készen, és ebből 5-10 perc az igazi munka vele. Viszont nem kell sem dagasztani, sem keleszteni, a tészta nem maszatol, még egy egyszerű, jól megvizezett tepsiből is magától kifordul, ha megsült, csak pár percet kell adni neki, hogy hűlhessen.

Azt szerettem volna, ha olyan a kenyerem, ami finom is, jó állagú is, ugyanakkor egyszerűbb hozzávalókból készül el. Ez sikerült is. Én hajdinalisztet és zabpelyhet használok, egyrészt azért, mert a sarki boltban megtalálom ezeket, másrészt azért, mert így együtt csuda finom aromájuk van. De bármilyen teljes értékű, gluténmentes liszttel elkészíthetjük. Mindazonáltal egyszer javaslom a megadott hozzávalókkal dolgozni, hogy megtapasztaljuk, milyennek kell lennie az állagnak.

A kenyerembe került nem kevés útifűmaghéj is. Ez nem az útifűmag, hanem csak egy része, ezért szigorúan véve nem zöld lámpás „téné” alapanyag. Mivel azonban az utifűmaghéj fontos prebiotikum, jó hatással van a bélflórára, ezért én bátran használom. A kenyér pihe-puha állaga ennek az alapanyagnak köszönhető. Ha őrölt chia-, vagy lenmagot használnék helyette, az formailag ugyan zöld lámpás lenne, de mivel a zsírsavaik csak 50 fokig stabilak, végeredményben többet ártanék velük magunknak, mint az útifűmaghéjjal.

A gluténről többet is megtudhatsz itt.

gluténmentes házi kenyér, egyszerű, gyors - vegán, téné

Hozzávalók egy kb. 500 grammos veknihez:

 

200 g zabpehely

235 g hadinaliszt

2 tk sütőpor

¾ tk szódabikarbóna

¾ tk só

575 ml hideg víz

1 ek ecet

1 ek datolyapaszta (elhagyható, de finomabb vele)

30 g útifűmaghéj

 

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  2. A vizet elkeverjük az ecettel, a datolyával és az utifűmaghéjjal. Hagyjuk, hogy kocsonyás állagúvá váljon, addig összekeverjük a száraz alapanyagokat.
  3. A zabpelyhet késes betétű robotgépben lisztszerűvé dolgozzuk. Elkeverjük a hajdinalsizttel, a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával.
  4. A kocsonyaszerűvé vált folyadékot a liszthez adjuk, és fakanállal addig keverjük, míg minden jól eldolgozódik és a tészta elkezd elválni az edény falától
  5. Egy kisebb sütőtálat enyhén bevizezünk, a kezünket is benedvesítjük. A masszát a sütőtálba tesszük és kezünkkel elegyengetjük a felszínét.
  6. A kenyeret 60 percen keresztül sütjük. Ezután kivesszük és rácson hagyjuk hűlni.

A kenyér receptjét hírlevelünk olvasói már megkapták. Ha legközelebb Te is korábban szeretnél értesülni, iratkozz fel a hírlevélre!

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
rakott krumpli “házi kolbásszal”, vegán, téné

Teljesen teljes rakott krumpli házi “kolbásszal”, házi “tojással”, házi “tejföllel” Tipp: Használjunk tapadásmentes sütőtálat vagy béleljük a tepsit sütőpapírral.   A sorrend: Egy sor felkarikázott

Autoimmun betegségek és a táplálkozás

Egy egészséges immunrendszer megküzd a szervezetre leselkedő veszélyekkel, legyenek azok akár vírusok, baktériumok, rákos sejtek. Amikor azonban hiba csúszik a működésébe, a szervezet saját építőelemi