Egy nagyon finom tortát hozok nektek, ami belül zaftos, a krémje édes, teljes kényeztetés az egész. A húsvéti villásreggeli vagy uzsonna dísze lehet ez a finomság. Persze elkészíthetjük csak úgy is, mert éppen megkívántuk.
Hozzávalók:
240 g teljes kiőrlésű finomliszt
0,5-0,5 tk szódabikarbóna és sütőpor
0,5-0,5 tk fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, illetve egy-egy csipet gyömbér és kardamom
2 érettebb banán, villával szétnyomkodva
fél csésze pürésített alma
2 narancs kicsavart leve
2,5 répa, lereszelve
6 ek eritrit
1-2 marék dió, nagyobb darabokra aprítva
A krémhez:
200 g kesudió
100 g datolya (1 dl vízbe áztatva és összeturmixolva)
egy szétnyomkodott banán
A süteményhez elkeverjük a lisztet a fűszerekkel és a sütőporral. A répát késes betétű robotgépbe tesszük, morzsára aprítjuk. Hozzáaadjuk a többi gyümölcsöt is, megint keverünk rajta egyet. Hozzáadjuk az eritritet és a lisztes keveréket, majd egy kis keverés után végül óvatosan a diót is beleszórjuk. Ne dolgozzuk túl a tésztát. A masszát szilikonos tortaformába simítjuk és 120-140 fokon 35-40 perc alatt átsütjük. Maradjon zaftos a belseje de ne ragadjon semmi a beleszúrt villára. Tegyük félre hűlni.
A krémhez aprítsuk vajjá a kesudiót, majd dolgozzuk bele a banánt és a datolyakrémet is. Kellemes állagú, selymes, de kenhető krémet kell kapnunk. Ezt terítsük el a kihűlt sütemény tetején és díszítsük ízlés szerint magvakkal, aszalt vagy friss gyümölcsökkel.