Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

karácsonyi sült barnamártással – téné, vegán, gluténmentes

Tartalomjegyzék

karácsonyi sült barnamártással - téné, vegán, gluténmentes

 

A németek karácsonykor nagyon szeretnek Roulade-t, azaz marhahúsból készült, savanykás tekercset enni, barna mártással, krumpligombóccal és párolt káposztával. Még a vegán verziója is könnyen megoldható ennek az ételnek, ehhez a különböző burgerek tésztáját szokták vékonyra lapítani, megtölteni és feltekerni.

Úgy gondoltam, hogy a teljes értékű változat is megoldható, sőt talán ez lenne az optimális karácsonyi főétel. Így el is készült, almás párolt káposztával és sütőpapíron sült rozmaringos édesburgonyával, hogy ne csak egészségesebb, hanem még finomabb is legyen. Rafinált fogás, igényel egy kis önbizalmat a konyhában, de nem bonyolult és nem kell órákig  konyhában álldogálni miatta.

 

6 jókora tekercshez kell:

250 g lencse, éjszakára beáztatva

4-5 gerezd fokhagyma, reszelve

1-2 ek szójaszósz

só, bors, sörélesztőpehely,

pirospaprika, kömény

nagyon jó minőségű (lehetőleg eredeti) dijoni mustár

A lencsét lecsepegtetjük, késes betétű robotgépbe helyezzük. Hozzáadjuk a fűszereket és kb 0,5 dl vizet. Krémesre turmixoljuk. Olyan állagot kell kapjunk, mint egy fasírté, azaz tudjuk összenyomkodni a masszát, ne legyen száraz, darabos, de folyós sem. Ha túl száraz, kevés vizet nyugodtan adhatunk hozzá.

karácsonyi sült barnamártással - téné, vegán, gluténmentes

A masszát hat részre osztjuk, és egyenként 25×25 cm sütőpapír darabokon, négyzet alakúra nyomkodjuk. Minél vékonyabb, annál finomabb.

A négyzeteket vastagon megkenjük a mustárral.

Töltelék:

füstölt tofucsíkok, cukormentes csemegeuborka-szeletek, lilahagyma-karikák, apróra vágott (nem olajban eltett) napon szárított paradicsom-darabkák

karácsonyi sült barnamártással - téné, vegán, gluténmentes

A tölteléket elrendezzük a négyzetek egyik oldalán, majd a sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük a roládokat, mint a szaloncukrot. A kis csomagokat tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés (ujjnyi) vizet töltünk alájuk, és 160 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük őket. Forrón még elég kényesek, de 10 perc pihenés után könnyedén ki lehet venni a roládokat a sütőpapír-csomagolásból. Ameddig a csomagok sülnek, elkészíthetjük a köreteket és a mártást is.

karácsonyi sült barnamártással - téné, vegán, gluténmentes

 

Teljes értékű barnamártás

100 g (előre beáztatott) lencse

200 g nagyobb darabokra vágott sütőtök (lehet sárgarépa is)

egy-két ág szárzeller (vagy kisebb darab zellergumó)

egy fej lilahagyma,

5-6 gerezd fokhagyma

egy nagyobb darab póréhagyma zöld része (opcionális)

egy zöldpaprika csumája (opcionális)

babérlevél

kakukkfű

paradicsompaszta

borókabogyó

szemes bors

szójaszósz

1 dl vörösbor (nem téné, de az alkohol a főzés során elpárolog, helyette 2-3 ek vörösborecetet is használhatunk)

1-2- ek barna rizsliszt

egy löttyintésnyi lefőtt fekete kávé (vagy egy tk instant kávépor)

2-3 ek datolyapaszta (előre beáztatott, vízzel nagyon finomra darált datolyából)

egy fél citrom leve

karácsonyi sült barnamártással - téné, vegán, gluténmentes

A vörösborral bezárólag minden alapanyagot lábasba helyezünk és felöntünk annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje a hozzávalókat. Alacsony lángon kb. 30 perc alatt összefőzzük. Ezt követően leszűrjük és a szűrőn kicsit átpasszírozzuk az egyveleget. A sűrű léből leveszünk egy dl-t, a többit visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a kávét, a datolyapasztát és a citromlevet, felforraljuk. A rizslisztet elkeverjük a kivett lével és a felforrt mártást besűrítjük vele. Datolyapasztával, szójaszósszal és citromlével egyensúlyozzuk ki az ízeket.

karácsonyi sült barnamártással - téné, vegán, gluténmentes

 

 

 

 

 

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még