Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

kényeztető franciás gombaragu

Tartalomjegyzék

Vannak ezek az ikonikus ételek, mint a burgundi marha, vagy a coq au vin, amelyek órákig készülnek, lassan, komótosan, hogy megérleljék és kieresszék legrejtetettebb ízélményeiket. Ezt a hatást csak növényekből nem könnyű elérni, bár nem is lehetetlen.

Ugyanakkor ha a teljes értékű növényi étrend szabályai szerint étkezünk, még nehezebb dolgunk van. Mivel a hús mellett nem használunk sem zsiradékot, sem alkoholt, igazán ötletesnek kell lenni, amikor arról van szó, hogy hogyan csalogassuk elő a legjobb ízeket. Ebben a receptben, azt hiszem, sikerült.

kényeztető franciás gombaragu

Hozzávalók 4 bőséges adaghoz:

100 g áfonya vagy ribizli

2 db datolya

3 sárgarépa

1 fehérrépa

10 dkg zeller

3 fej hagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 kg gomba (a legjobb, ha többféle, vegyesen)

3 ek sűrített paradicsom

só, bors, garam massala, füstölt paprika, kakukkfű, oregano, bazsalikom

egy tk borókabogyó

2-3 levélke babér

egy csésze erős espresso kávé

2 ek szójaszósz

1 ek misopaszta

1 ek vörösborecet

 

  1. Az áfonyát vagy a ribizlit megtisztítjuk, a datolyát kisebb darabokra vágjuk, egy dl vízben feltesszük főni. Lassú tűzön addig főzzük, ameddig a szemek egészen megpuhulnak. Ha kell, időnként egy kis vizet öntünk hozzá. Ha megpuhult minden, botmixerrel krémmé dolgozzuk (ha kell, adhatunk hozzá még vizet).
  2. A hagymát apróra vágjuk, egy tapadásmentes serpenyőben kis vízen lepirítjuk. Ha elforr a víz, a hagymát hagyjuk kicsit megpirulni, újra felöntjük vízzel és 2-szer megismételjük a folyamatot, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és azzal is lepirítjuk egyszer.
  3. A leveszöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, a lepirult hagymához adjuk. Együtt is pirítjuk a zöldségeket.
  4. A zöldségeket áthelyezzük egy nagyobb fazékba, hozzáadjuk a paradicsompasztát, a fűszereket, a borókabogyót és a babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk, majd egészen alacsonyra kapcsoljuk a hőfokot és lassan, legalább 24-50 percen át pároljuk.
  5. Ezalatt megtisztítjuk a gombát és nagyobb falatnyi darabokra vágjuk. Ezt több részletben a hagymához hasonlóan “lepirítjuk”, egyszerre csak annyi kerüljön a serpenyőbe, amennyi bővel elfér. A gombát a hagymával ellentétben sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel is megszórjuk pirítás közben.
  6. Ha a ragunk majdnem puha, akkor hozzáadjuk a gombát, az áfonyapépet, az espresso kávét, a szójaszószt, a misot és a vörösborecetet.
  7. Az egészet további 10-15 percig pároljuk, továbbra is lassan, kíméletesen.
  8. kóstoljuk meg, a sósságát szójaszósszal, az édességét némi datolyapasztával, a pikánsságot további vörösborecettel vagy kevés citromlével állítsuk be.

A ragut gazdagíthatjuk még mustárral, savanyított vagy fermentált gyöngyhagymával vagy uborkával, zöldbabbal vagy zöldborsóval, (olaj nélküli) aszalt paradicsommal, vagy aszalt szilvával. A mártást egy ek magvajjal is krémesebbé tehetjük.

Tálaljuk teljes kiőrlésű lisztből készült gnocchival, főtt burgonyával, krumpli-, vagy babpürével, illetve puliszkával.

 

 

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
Az elhízás és a depresszió összefügg?

A depresszió és az elhízás is korunk népbetegsége. Meglepően sokan küszködnek túlsúllyal és szembesülnek életük során legalább időszakosan valamilyen hangulatzavarral. Mindkettő további, akár súlyos egészségi