A teljes értékű növényi étrend egyik alapreceptje egy jó curry, amihez bármikor hozzá lehet nyúlni.
A lehetőségek tárháza végtelen, készülhet bármilyen zöldség, hüvelyes felhasználásával és adhatunk hozzá köretként barna rizst, qinoát is. Mi most héjában sült burgonyával körítettük, ami nem megszokott, ugyanakkor ízben és állagban nagyon kellemesen egészíti ki a fűszeres ízeket.
Kedvenc kombinációink egyébként a karfiol-lencse mellett a sütőtök-csicseriborsó és a padlizsán-fehérbab.
A jó curry titka persze a fűszerezés. Az eredeti receptek gazdag fűszerkeveréket készítenek úgy, hogy olajban pirítanak hagymát, fokhagymát, gyömbért, kurkumát és egyéb fűszereket. Nos teljes értékű növényi konyhán a fűszereket nem pirítjuk, de ez nem von le az étel élvezeti értékéből. A hagymát, fokhagymát, gyömbért kevés vízben pároljuk előre, majd, ha puha, fűszerezzük, hozzáadjuk a többi zöldséget és puhára pároljuk. A krémes állagért növényi tejet és magunk által készített magvajakat adhatunk az ételhez a főzés végén. Az ízt egy kevés citromlé és egy pici édesítés állítja be a végén, a friss koriander vagy petrezselyem pont lehet az i-re.
Mi egy olyan száraz (nem olajos) fűszerkeveréket használtunk, amely a következő összetevőket tartalmazza: kurkuma, paprika por, koriander, gyömbér, kömény, hagyma, fokhagyma, csili, fahéj, szerecsendió, görögszéna, citromfű.
Elkészítés:
2 kiadós vagy 3 nagy adaghoz szükség lesz:
egy fél fej karfiolra (apró rózsáira szedve)
egy konzerv lecsepegtetett vagy 340 g főtt lencse
egy nagy fej hagyma (apróra vágva)
4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
egy 1,2-2 cm hosszú gyömbérdarabka (lereszelve)
2 db paradicsom (apróra vágva)
egy db kápia paprika (nagyobb darabokban)
másfél ek fűszerkeverék, só, bors
2 dl diótej (vagy más növényi tej)
1-2 ek magvaj (kesudió/dió/mandula használtunk) – elhagyható!
fél citrom leve
egy kevés édesítő (pl. datolyapaszta, eritrit)
A hagymát kevés vízen párolni kezdjük. Ha elég kevés a víz és felügyeljük a folyamatokat, akár még meg is tud barnulni a hagyma, egy nagyon kevés pörzsanyag így gazdagíthatja az ízeket. Ha ez megtörtént, hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsomot, gyömbért (szárítottal is pótolható), felöntjük vízzel, fűszerezzük, és lefedve 10 percig pároljuk közepes hőfokon. Itt már figyeljünk arra, hogy a víz sose fogyjon el. Ha az alapunk “paszta”-szerű, hozzáadhatjuk a többi zöldséget, a növényi tejet, még egy kevés vizet és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ha elkészült, szükség esetén utánfűszerezzük, hozzákeverjük a magvajat, a citromlevet és az édesítőt. Egy rottyanás után tálalható.