Hozzávalók 2 tepsi méztelen kalácshoz és elkészítés:
száraz hozzávalók:
- 100 g darált mandula
- 200 g teljes kiőrlésű vagy gluténmentes liszt (pl. barnarizsliszt, hajdinaliszt)
- 2 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kardamom, csillagánizs, bors)
- 1 tk kakaó
- egy csipet só
A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban összeforgatjuk.
Nedves hozzávalók:
- 100 g datolya
- 150 g növényi tej (vagy 15 g zabpehely és 135 ml víz – úgyis a mixerbe megy)
- 2 ek. mogyoróvaj
A nedves hozzávalókat késes robotgépben krémes, egynemű masszává dolgoztatjuk.
A nedves pépet a lisztes keverékhez kanalazzuk és kézzel alaposan összegyúrjuk. Viszonylag puha, picikét még ragadós, de formázható masszát kell kapnunk.
Fél órára hűtőbe tesszük. Elővesszük, fél cm vastagra nyújtjuk, szaggatóval szép formákat vágunk, tepsire helyezzük.
A kalácskák tetejébe magokat nyomunk.
125-160 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.