Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

Mindful eating – tudatos jelenlét az étkezésben is

mindful eating

Tartalomjegyzék

A fényképet Vörös Rita készítette, akinek munkásságát az Instagrammon #redphotosbyrita alatt követhetitek

Fénykép: Vörös Rita (instagram: “redphotosbyrita”)

 

A tudatos jelenlét (mindfulness) egy Zen buddhizmuson alapuló gyakorlat, melynek célja, hogy tökéletesen jelen legyünk a pillanatban, tetteinknek különleges és ítélkezésmentes figyelmet szenteljünk. A mindfulness része a rendszeres meditáció, de valójában sokkal több annál: egy életfelfogás.

A Mindfulness terápiás jelentőségét először Jon Kabat-Zinn ismerte fel és dolgozta ki a stresszkezelési módszerét (Mindfulness Based Stress Reduction). A MBSR és az annak alapján kidolgozott pszichoterápiás irányzat (Mindfulness Based Cognitive Therapie) hatásosságát a különböző pszichés problémák terén tanulmányok sora bizonyítja.

A mindfulness emberek ezreinek segített megküzdeni a krónikus fájdalommal, betegségekkel, depresszióval, szorongásokkal és  alvási nehézségekkel. Kérdés, hogy profitálhatnak-e a tudatos jelenlétből azok is, akik étkezési zavarokkal, túlsúllyal és emésztési panaszokkal küzdenek. A válasz úgy tűnik az, hogy igen.

Az utóbbi évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a mindfulness az asztali örömök terén is. A legtöbb rövid távon bizonyítottan hatásos diéta hosszú távon kudarcot vall. Az egészséges testsúly elérésében talán szerepet kaphat a fogyókúra, illetve átmenetileg tünetmentessé válhatnak emésztési problémáink, ugyanakkor amint felhagyunk a szabályok követésével, könnyedén ugyanott találjuk magunkat, ahonnan elindultunk.

A tudatos jelenlét az étkezésben (mindful eating) nem diéta. Nem készül mellé lista a tiltott és a szabadon fogyasztható ételek köréről. Nincsenek megkötések az étkezési idők és a tápanyag-párosítások tekintetében. A mindful eating középpontjában az étel minden érzékszervvel történő megtapasztalása áll. Sokkal fontosabbá válik az, amit megeszünk,  mint az, amit nem. Tiltás helyett élvezettel gondolhatunk a finom falatokra, helyreállítva az étkezéshez fűződő természetes viszonyunkat.

A mindful eating nem egy cél elérésére irányul, hanem magát a folyamatot teszi élvezetessé. Segítségével elérhetjük álomalakunkat megszorítások nélkül is úgy, hogy közbe jobban élvezzük az elfogyasztott ételeket, mint bármikor azelőtt. A mindfulness nem állhatna távolabb egy villámdiétától. Segítségével nem fogunk drasztikus változást tapasztalni a mérlegen. A mindennapi közérzetünkben azonban igen.

Miközben mindez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, tudományos kutatási eredmények támasztják alá a mindful eating hatásosságát fogyásban, 2-es típusú diabétesz, étkezési zavar,és irritábilis bélszindróma  kezelésében. A tudatos jelenlét ugyanolyan hatásos lehet, mint bármelyik másik fogyókúra, és segíthet egészséges ételeket választani a mindennapok során.

A tudatos jelenlét a teljes értékű növényi ételek élvezetét is fokozza. Igyekezzünk mindig nyugodt körülmények között, lassan, élvezettel enni. Ne csak az ízekre figyeljünk, tapasztaljuk meg az illatokat, a textúrákat. Szánjunk időt magunkra, vigyázzunk a testünkre és élvezzük a pillanatot.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
Vadas teljes értékűen

Rengetegszer készítek vadast, mert egyszerű, finom és a gyerekek is boldogan megeszik. Az évek során sokat finomítottunk családilag az arányokon, ez a verzió a kedvencünk.