Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

Mindössze 10 hét alatt megváltozhat a mikrobiom a megfelelő tápanyagpótlás következtében

B12 vitamin

Tartalomjegyzék

B12 vitamin

Egy 2019. júliusában, a Nature tudományos szakfolyóiratban publikált új-zélandi kutatás szerint az ADHD kezelése során fontos szerep juthat olyan tápanyagoknak, mint a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak.

 

Azt már korábban is feltételezték, hogy az étrend és a bélben élő parányi élő szervezetek (bélmikrobiom) szerepet játszanak az ADS (attention defficit disorder) és az ADHS (attention deficit/ hiperactivity disorder) kialakulásában és lefolyásában. De vajon hogyan befolyásolják mindezt az étkezési szokások?

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy az étkezés tápanyag-összetétele mind a testi, mind pedig a pszichés egészségre nézve fontos befolyással lehet. A táplálkozási szokások megreformálása bármilyen betegség esetén hozzájárulhat a gyógyuláshoz, hiszen étkezésünk kihatással van mikrobiomunk összetételére. A bélben élő baktériumok anyagcsere-melléktermékei pedig biokémiai folyamatok útján befolyásolják a bélrendszer és az agy közötti kommunikációt, továbbá kihatással lehetnek az ideg-, a hormon- és az immunrendszer működésére is. Egyre több kutatás mutat rá arra is, hogy a nem megfelelő étkezési szokások már kora gyermekkorban fokozhatják a figyelemhiányos viselkedészavar kialakulásának esélyét.

Az ADHD a gyermekek akár több, mint 7%-át érintő rendellenesség. A tüneteket csökkenthetik bizonyos gyógyszerek, de ezek mellék-, és hosszú távú hatásaiknak köszönhetően nem örvendenek túlzott népszerűségnek. Vajon van-e biztonságos alternatíva? Egy korábbi kutatás már ígéretes eredménnyel zárult: tápanyag-pótlásban részesülő gyermekeknél általános javulást tapasztaltak a viselkedés, a koncentráció, az érzelmek szabályozása és az agresszív megnyilvánulások gyakorisága tekintetében.

Mindössze 10 hét alatt megváltozhat a mikrobiom a megfelelő tápanyagpótlás következtében

Az új-zélandi kutatásban 17 ADHS-el diagnosztizált, 7 és 12 éves kor közötti gyerek vett részt. Közülük tízen részesültek mikrotápanyag-pótlásban 10 héten át, azaz vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal egészítették ki az étrendjüket. A kontrollcsoport 7 résztvevője ezalatt placebó készítményt kapott. A kezelések eredményeképpen a kontrollcsoporthoz képest a mikro-tápanyagokat kapó gyermekek bélflórájában csökkent a Bifidobaktériumok száma, ugyanakkor megszaporodott a Collinsella. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálkozás révén megfékezhető bizonyos bifidobaktériumok túlszaporodása, ami jótékony hatással lehet az ADHD-val együtt járó tünetek biztonságos kezelésére nézve.

A mikrobiom összetételének optimalizálása új távlatokat nyithat meg nemcsak a koncentrációzavar és a hiperaktív tünetek kezelésében, hanem a mentális egészség mellékhatásoktól mentes helyreállításában is.

Ha érdekel, hogy hogyan állíthatod helyre a bélflórádat, itt olvashatsz róla bővebben.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
Vadas teljes értékűen

Rengetegszer készítek vadast, mert egyszerű, finom és a gyerekek is boldogan megeszik. Az évek során sokat finomítottunk családilag az arányokon, ez a verzió a kedvencünk.