Tudományos háttérrel megalapozott tippek, receptek és praktikák teljes értékű növényi táplálkozás követőinek

növényi házi sajt kovásszal (téné, vegán)

Tartalomjegyzék

Jó, ez tényleg durva, ezért én kérek elnézést. Mondanám szívesen, hogy az én ötletem volt, de nem. Illetve csak egy kicsit.

növényi házi sajt kovásszal (téné, vegán)

Az egyik német oldalon találtam egy receptet, amelyben Brottrunkkal készült a növényi sajt. A Brottrunk egy ital valahol félúton a must és a kovász között. Probiotikus hatása miatt előszeretettel fogyasztják, és rozskovászból meg beáztatott száraz kenyérből fermentálják. Furcsa íze van, meg kell szokni. Szóval Brottrunkom nem volt itthon, és kell pár nap az előállításához. Kovászom viszont igen. És kinek nincs elfekvőben egy kis kovásza? Miközben alig van költségesebb és bonyolultabb dolog, mint speciális sajtkultúrákra vadászni, a kovásszal, aki neveli, alig tud mit kezdeni. Én ezúttal porított száraz kovászt találtam itthon, úgyhogy beáztattam kicsit felhasználás előtt, és tökéletes volt.

Soha többet még csak eszembe sem fog jutni sajtkultúrára költeni, sőt, az is lehet, hogy emiatt a sajt miatt fogok nevelni kovászt, és a kenyérsütést csak a maradék felhasználására fogom bevetni;) ez tényleg nagyon-nagyon finom! Mi húsvéti ízeket használtunk a golyók köntöséhez, de egyrészt köntös nélkül egy kis üvegedényben is tökéletes lesz, másrészt biztosan jól áll neki a csilipehely, a medvehagyma, a snidling és a színes bors is.

növényi házi sajt kovásszal (téné, vegán)

Hozzávalók 8-10 sajtgolyóhoz:

200 g kesudió

egy dl kovász

egy ek sörélesztőpehely

egy gerezd fokhagyma

egy ek citomlé

só, bors

A kesudiót késes betétű robotgépben jó krémesre, vaj állagúra dolgoztatjuk. Ez jó pár percet igénybe vesz és közben gyakran le kell kapargatni a robotgép faláról a felragadt morzsákat. Ezután nemes egyszerűséggel hozzákeverjük a többi hozzávalót, és nedves kézzel azonnal golyókat formálunk belőle. Az állaga a kovásztól nyúlóssá válik, ami igazán krémsajtos jellegűvé, ugyanakkor kissé kezelhetetlenné teszi. A kész golyókat megforgatjuk dióban, reszelt sárgarépában vagy aprított zöldfűszerekben és hűtőben, lezárt dobozban legalább egy-két órát érleljük, természetesen akár napokig is!

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
teljes értékű növényi házi kolbász

Csak pár hozzávaló és máris kész az igazán finom, szeletelhető kolbász, fogyaszthatjuk nyersen – katonázáshoz, de rakott krumplihoz is remekül passzol. Hozzávalók: 200 g dió

thai vörös curry vegán, teljes értékű

  A curryhez felhasználhatunk bármilyen zöldséget, amit szeretünk vagy éppen otthon megtalálunk. Ezeke kívül szükségünk lesz egy jó fajta vörös curry pasztára (ezek tartalmazhatnak hozzáadott