Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

Rakott palacsinta (téné, vegán)

Tartalomjegyzék

Ez a finom desszert, amelyet a csúsztatott palacsinta gyermekkori emléke ihletett (de csak ihletett, ne keressetek túl erőteljes hasonlóságot), valójában a karácsonyi flódnitorta húsvéti kistestvére. De én szülinapomra is ezt fogom kérni, szerintem.
A palacsinta (könnyű volt dolgozni vele):
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dl zabtej
1 dl víz
1 dl szódavíz
Fél tk só
Összeturmixoltam. Sütés közben kis adagokban még legalább 2 dl csapvízzel hígítgattam, hogy mindig épp sűrű, de tejszínszerű masszám legyen.
Merőkanálnyi adagokban kerámiaserpenyőben viszonylag erős lángon palacsintákat sütöttem. A kész mennyiségből 7-et használtam el a tortához, de rutinos anyaként a mennyiségnél figyelemmel voltam a “PALACSINTÁTSÜTSZ???” felkiáltással a konyhában felbukkanó éhes kis buksikra, a krémek mennyisége is ráhagyással van megadva, főleg lekvárosat tudtok kenni majd nekik. Aki egyedül él (vagy irigy😂), az elnassolja ugyanezt.
Ameddig a palacsinták sülnek, a töltelékeket is el lehet készíteni.
Lekvár/gyümölcsmártás:
30 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (ebből egy marékot félreteszünk a díszítéshez)
1 kis (jobb napokat látott) alma
1 (túl érett) banán
A gyümölcsöt egy kis lábasban felengedjük, felforraljuk, hozzáreszeljük az almát és az összenyomkodott banánt (ezek a bogyós gyümölcsök savanykásságát hivatottak ellensúlyozni).
Édesítő
200 g datolya 1 dl vízzel krémesre turmixolva
Diótöltelék:
30 dkg dió (pár szép darab a díszítéshez!)
A datolyapaszta fele
1/2 tk fahéj
Fél dl növényi tej
A diót ledaráljuk és elkeverjük a többi hozzávalóval. Legyen krémes, kenhető, de ne folyjon.
Máktölték:
10 dkg darált mák
A datolya másik fele
Egy kis vanília
1/2 dl növényi tej
Pici citromhéj
A máktölteléket is állítsuk össze a dióhoz hasonlóan.
Ha minden kész, kihűlt (és jóllaktak az előkóstolók), akkor állítsuk össze a tornyot:
Palacsinta, dió (reszelt étcsoki),
palacsinta, mák,
palacsinta, lekvár,
palacsinta, dió,
palacsinta, mák,
palacsinta, lekvár, palacsinta.
Ideérve konstatáljuk, hogy ha egyforma vastagon kenjük a diót és a mákot, akkor a mák elfogyott, a dióból pedig még van. Vagy az Anna jobban szereti a diót, mint a mákot, vagy terve volt a maradékkal. (Mindkettő)
Bevonat:
maradék diótöltelék
2 ek kakaópor
2-4 ek növényi tej
Összekeverjük a fent leírtakat és elosztjuk a legfelső palacsintán. Ezt követően díszítjük a félretett dióval, gyümölccsel, meg amivel csak szeretnénk.
Ebből a tortából 8/10-en degeszre eszik magukat. Jó étvágyat kívánok nekik!
Rakott palacsinta (téné, vegán)
Rakott palacsinta (téné, vegán)
Elemzési adatok megtekintése
3 E bejegyzéselérés
Az összes reakció:

Blanka Horváth, Anna Szalay és további 189 ember

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
Áltojássaláta – téné, vegán, gluténmentes

Kicsit más, mint a megszokott tojáskrém, egy titkos összetevőnek köszönhetően. Tipikusan ronda étel, be kellett vetni mindent, hogy prezentálható legyen: napfény, snidling, fűszerpaprika, napfény. Viszont

karácsonyi bejgli – téné gluténmentes

Hozzávalók két rúdhoz:   Előkészületek: turmixoljunk le 200 g datolyát 1 dl vízzel főzzünk meg 250 g burgonyát és turmixoljuk símára pár kanál főzővízzel főzzünk