Ez a finom desszert, amelyet a csúsztatott palacsinta gyermekkori emléke ihletett (de csak ihletett, ne keressetek túl erőteljes hasonlóságot), valójában a karácsonyi flódnitorta húsvéti kistestvére. De én szülinapomra is ezt fogom kérni, szerintem.
A palacsinta (könnyű volt dolgozni vele):
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dl zabtej
1 dl víz
1 dl szódavíz
Fél tk só
Összeturmixoltam. Sütés közben kis adagokban még legalább 2 dl csapvízzel hígítgattam, hogy mindig épp sűrű, de tejszínszerű masszám legyen.
Merőkanálnyi adagokban kerámiaserpenyőben viszonylag erős lángon palacsintákat sütöttem. A kész mennyiségből 7-et használtam el a tortához, de rutinos anyaként a mennyiségnél figyelemmel voltam a “PALACSINTÁTSÜTSZ???” felkiáltással a konyhában felbukkanó éhes kis buksikra, a krémek mennyisége is ráhagyással van megadva, főleg lekvárosat tudtok kenni majd nekik. Aki egyedül él (vagy irigy
), az elnassolja ugyanezt.

Ameddig a palacsinták sülnek, a töltelékeket is el lehet készíteni.
Lekvár/gyümölcsmártás:
30 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs (ebből egy marékot félreteszünk a díszítéshez)
1 kis (jobb napokat látott) alma
1 (túl érett) banán
A gyümölcsöt egy kis lábasban felengedjük, felforraljuk, hozzáreszeljük az almát és az összenyomkodott banánt (ezek a bogyós gyümölcsök savanykásságát hivatottak ellensúlyozni).
Édesítő
200 g datolya 1 dl vízzel krémesre turmixolva
Diótöltelék:
30 dkg dió (pár szép darab a díszítéshez!)
A datolyapaszta fele
1/2 tk fahéj
Fél dl növényi tej
A diót ledaráljuk és elkeverjük a többi hozzávalóval. Legyen krémes, kenhető, de ne folyjon.
Máktölték:
10 dkg darált mák
A datolya másik fele
Egy kis vanília
1/2 dl növényi tej
Pici citromhéj
A máktölteléket is állítsuk össze a dióhoz hasonlóan.
Ha minden kész, kihűlt (és jóllaktak az előkóstolók), akkor állítsuk össze a tornyot:
Palacsinta, dió (reszelt étcsoki),
palacsinta, mák,
palacsinta, lekvár,
palacsinta, dió,
palacsinta, mák,
palacsinta, lekvár, palacsinta.
Ideérve konstatáljuk, hogy ha egyforma vastagon kenjük a diót és a mákot, akkor a mák elfogyott, a dióból pedig még van. Vagy az Anna jobban szereti a diót, mint a mákot, vagy terve volt a maradékkal. (Mindkettő)
Bevonat:
maradék diótöltelék
2 ek kakaópor
2-4 ek növényi tej
Összekeverjük a fent leírtakat és elosztjuk a legfelső palacsintán. Ezt követően díszítjük a félretett dióval, gyümölccsel, meg amivel csak szeretnénk.
Ebből a tortából 8/10-en degeszre eszik magukat. Jó étvágyat kívánok nekik!


Elemzési adatok megtekintése
3 E bejegyzéselérés
Az összes reakció:
191Blanka Horváth, Anna Szalay és további 189 ember