A teljes értékű táplálkozás akkor egészséges, ha naponta elfogyasztjuk az alapvető fontosságú alapanyagokat. A reggeli kiváló lehetőség ennek elkezdésére. Amennyiben zabra esik a választásunk, már hozzá is jutunk egy adag teljes gabonához, ami adott esetben akár gluténmentes is.
Ehhez adjuk a gyümölcsöket, ami ideális esetben legalább egy jókora marék bogyós, piros gyönyörűség.
A zabkása remek lehetőséget kínál a magas omega-3 tartalmú magvak (lenmag, chia mag, vagy akár kendermag) elfogyasztására, melyeket a zsírsav megóvása érdekében legjobb, ha frissen őrölve szórunk az ételünk tetejére.
A fenti “kötelező” komponenseken kívül mindenki ízlése és étvágya szerint variálhatja a zabot: eheti vízzel vagy növényi tejjel, adhat hozzá banánt, déli gyümölcsöket, ősziesen megpárolt körtét vagy almát, akár sütőtök-darabkákat, mandulát, diót, mákot, magvakból készült vajakat, vagy akár kakaóbab-töretet. A lehetőségek száma végtelen.
Hozzávalók egy főre
100 g zabpehely (az apró szemű a gyorsabban megpuhul)
egy marék gyümölcs
1-1- ek frissen őrölt len-, és chiamag
banán, mandulaforgács, kevés mogyoróvaj
másfél dl zabtej (ez vízzel helyettesíthető, ugyanis a zab pár perc alatt tejet varázsol a vízből is)
Elkészítés:
A hozzávalókat elkeverjük, és pár percig hagyjuk, hogy az ízek és az állagok összeérjenek, kiegyenlítsék egymást.
Akár előző este is összekészíthetjük.