Gyermekkorom egyik kedvenc süteménye, el sem tudtam volna képzelni teljes értékű verzióban, pedig egyszerű és nagyon finom!
A megadott mennyiségből 9 jókora szelet süteményt kapunk.
A túrókrémhez:
100 g köles
400 ml növényi tej
egy csipet só
egy vaníliarúd kikapart belseje
4-5 db datolya vagy 4-5 ek eritrit
2 citrom héja és leve
A kölest alaposan átmossuk, és a tejben puhára főzzük. Ha datolyát használunk, azt is megfőzzük a krémmel. Ha elkészült, hozzáadjuk a vaníliát, a citromot, s az eritritet, ha azt használunk. Botmixerrel krémesítjük és hagyjuk kicsit hülni.
A tésztához:
500 g zab – gm (késes betétű robotgéppel lisztté őrölve, hagyhatunk 50 grammot nagyobb darabokban is, hogy ropogósabb legyen az eredmény)
100 g magvaj (mandulát használtam)
150 g datolyából kevés vízzel készült paszta
2 ek kakaópor
0,5-1 dl tej
A hozzávalókat a robotgéppel összedolgozzuk úgy, hogy a tejből először csak pár evőkanállal teszünk hozz- Annyi tej kell bele, hogy formázható masszát kapjunk.
Egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk, kezünkkel belenyomkodjuk a tészta 2/3-át. Ennek a tetején elsimítjuk a túrókrémet. A túrókrém tetejére pedig egyenletesen elmorzsoljuk a maradék kakaós tésztát.
150 fokra előmelegített tepsiben 30-35 perc alatt készre sütjük.