Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

samosa – teljesértékű, vegán

Tartalomjegyzék

samosa - teljesértékű, vegán

 

Ha van egy kis maradék curry vagy dahl és árválkodik néhány zöldségféle is a hűtőben, akkor pillanatok alatt izgalmassá tehetjük, ha begyúrunk egy végtelenül egyszerű tésztát hozzá.

Hozzávalók

A dahl-hoz

egy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

egy darabka gyömbér

400 g sárgalencse

300 g burgonya

3 db babérlevél

garam massala, currypor, só, bors, ízlés szerint csilipaprika

növényi tej (esetünkben kókusztej, mert szerintem azzal a legfinomabb)

A gyömbért, hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és vízben puhára pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott lencsét, a megpucolt, feldarabolt krumplit, a fűszereket, felöntjüt annyi vízzel,hogy bővel ellepje, és fedő alatt lassú tűzön 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ha elfogy a víz alóla, pótoljuk. A főzési idő vége felé a kókusztejet is hozzáadjuk és krémesre sűrítjük.

Ez így önmagában egy remek étel, pici citromlével, lilahagymával és korianderrel tálalva. Én a maradékot villával kicsit szétnyomkodtam, hogy a krumpli besűrítse a mártást, és adtam hozzá fél csésze lecsöpögtetett konzerv csicseriborsót, hogy elég legyen a tésztához.

A tészta:

400 g teljes kiőrlésű liszt (gm változathoz csicseriborsó, hajdina, köles, zabpehely vagy barnarizslisztet ajánlok)

kb 1,5 – 2 dl víz

só, bors, kurkuma

A hozzávalókat egyszerűen kézzel összegyúrjuk, kidolgozzuk és 10 percig pihentetjük. Ezt követően vékonyra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, közepükbe egy-egy kanál tölteléket helyezünk. a tészta széleit vízzel megkenjük és a négy csücskét összecsípjük, az oldalait egymáshoz nyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin 25 perc alatt 160 fokon megsütjük.

 

Mártogatós:

200 g uborka

1 gerezd fokhagyma

1 dl natúr szójajoghurt

só, bors, kapor (mentával sokkal finomabb)

Az uborkát lereszeljük, a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Ezt követően a többi hozzávalóval elkeverjük.

A samosákat zöldségágyon tálaljuk a mártogatóssal. Tapasztalataim szerint így sokkal jobban fogynak a friss zöldségek is. Jó étvágyat.

 

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még