Áltojássaláta – téné, vegán, gluténmentes

Kicsit más, mint a megszokott tojáskrém, egy titkos összetevőnek köszönhetően. Tipikusan ronda étel, be kellett vetni mindent, hogy prezentálható legyen: napfény, snidling, fűszerpaprika, napfény. Viszont szerintem abbahagyhatatlan, sőt, felesleges csak húsvétra tartogatni. Hozzávalók: 100 g csicseriborsó alapú tészta 240 g csicseriborsó (főtt vagy konzerv) 2 ek aquafaba (csicseriborsó konzerv- vagy főzőlé) 2 bő ek mandulvaj […]

Rakott palacsinta (téné, vegán)

Ez a finom desszert, amelyet a csúsztatott palacsinta gyermekkori emléke ihletett (de csak ihletett, ne keressetek túl erőteljes hasonlóságot), valójában a karácsonyi flódnitorta húsvéti kistestvére. De én szülinapomra is ezt fogom kérni, szerintem. A palacsinta (könnyű volt dolgozni vele): 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 dl zabtej 1 dl víz 1 dl szódavíz Fél tk […]

méztelenkalács, karácsonyi, téné, ropogós-fűszeres keksz

Hozzávalók 2 tepsi méztelen kalácshoz és elkészítés: száraz hozzávalók: 100 g darált mandula 200 g teljes kiőrlésű vagy gluténmentes liszt (pl. barnarizsliszt, hajdinaliszt) 2 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kardamom, csillagánizs, bors) 1 tk kakaó egy csipet só A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban összeforgatjuk. Nedves hozzávalók: 100 g datolya 150 g növényi […]

karácsonyi bejgli – téné gluténmentes

Hozzávalók két rúdhoz:   Előkészületek: turmixoljunk le 200 g datolyát 1 dl vízzel főzzünk meg 250 g burgonyát és turmixoljuk símára pár kanál főzővízzel főzzünk meg 2 db édeskés almát kevés fahéjjal, karácsonyi teafilterrel ízesített vízben, majd az almát turmixoljuk annyi főzővízzel, hogy sűrű almapürét kapjunk a tésztához: 400 g zabpehelyliszt 100 g őrölt mandula […]

Teljes értékű növényi étrendbe illeszthető tiramisu, alias “ténémizu”, vegán, gluténmentes

  A tiramisu a világon talán az egyik legkedveltebb édesség. Szeretik kicsik és nagyok, ráadásul rengeteg különféle változata létezik. Egy ideje gondolkodom, hogy hogy lehetne úgy elkészíteni, hogy finom is legyen, és amennyire csak lehet, egészséges is. Az alapját egy átalakított zabpalacsinta recept adta, ebből készültek a babapiskóták. Ezek kicsit masszívabbak, mint az igaziak, ezért […]

grillezett almás saláta málnával és dióval, mandulavajas narancsos téné salátaöntettel

Hozzávalók: Egy főre Egy marék vegyes zöld saláta, 2 db retek, fél marék dió 3 db málna 2-3 szelet sütőben sült almaszelet, amelyet citrommal megcsepegtetve sütőpapíron grilleztünk puhára Az alapanyagokat elrendezzük a tányéron. Öntet: 1 ek mandulavaj egy mandarin vagy fél narancs leve só, bors A hozzávalókat összekeverjük és meglocsoljuk a kész salátát.

kényeztető franciás gombaragu

Vannak ezek az ikonikus ételek, mint a burgundi marha, vagy a coq au vin, amelyek órákig készülnek, lassan, komótosan, hogy megérleljék és kieresszék legrejtetettebb ízélményeiket. Ezt a hatást csak növényekből nem könnyű elérni, bár nem is lehetetlen. Ugyanakkor ha a teljes értékű növényi étrend szabályai szerint étkezünk, még nehezebb dolgunk van. Mivel a hús mellett […]

teljes értékű növényi étrendbe illeszthető kókuszgolyó

10-12 db ízes kis bolygó hozzávalói: 100 g zabpehely 150 g datolya 2 ek kakaópor 20 g kókuszreszelék (plussz 20 g a hempergetéshez) Kevés vaníliakivonat 1 ek almapüré (lehet növényi tej is) Elkészítés: Alaposan összeturmixoltam. A masszából golyókat formáztam, majd ezeket egyenként kókuszreszelékbe hempergettem.

Az elhízás és a depresszió összefügg?

A depresszió és az elhízás is korunk népbetegsége. Meglepően sokan küszködnek túlsúllyal és szembesülnek életük során legalább időszakosan valamilyen hangulatzavarral. Mindkettő további, akár súlyos egészségi kockázatokat rejthet magában. Vajon ez véletlen? Vagy kapcsolat lehet a kettő között? Igen. Sőt, meglehetősen szoros. Több tudományos bizonyíték is szól amellett, hogy a két betegség kart karba öltve jár, […]

marokkói édesburgonyás lencseragu (téné, gluténmentes, vegán)

Ízek, illatok, zamatok kavarognak a serpenyőben, hihetetlen, hogy ha összefőzünk némi növényt, és ízesítjük egy kevés további növénnyel, ilyen csodákat lehet alkotni. 2 nagy adaghoz kell: 1 fej vöröshagyma, apróra vágva 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 nagyobb paradicsom, apróra vágva 30 dkg édesburgonya, apró kockákra vágva 1 csésze (kb. 240 g) főtt lencse, lecsepegtetve […]