Teljes értékű növényi étrendbe illeszthető tiramisu, alias “ténémizu”, vegán, gluténmentes

  A tiramisu a világon talán az egyik legkedveltebb édesség. Szeretik kicsik és nagyok, ráadásul rengeteg különféle változata létezik. Egy ideje gondolkodom, hogy hogy lehetne úgy elkészíteni, hogy finom is legyen, és amennyire csak lehet, egészséges is. Az alapját egy átalakított zabpalacsinta recept adta, ebből készültek a babapiskóták. Ezek kicsit masszívabbak, mint az igaziak, ezért […]

grillezett almás saláta málnával és dióval, mandulavajas narancsos téné salátaöntettel

Hozzávalók: Egy főre Egy marék vegyes zöld saláta, 2 db retek, fél marék dió 3 db málna 2-3 szelet sütőben sült almaszelet, amelyet citrommal megcsepegtetve sütőpapíron grilleztünk puhára Az alapanyagokat elrendezzük a tányéron. Öntet: 1 ek mandulavaj egy mandarin vagy fél narancs leve só, bors A hozzávalókat összekeverjük és meglocsoljuk a kész salátát.

kényeztető franciás gombaragu

Vannak ezek az ikonikus ételek, mint a burgundi marha, vagy a coq au vin, amelyek órákig készülnek, lassan, komótosan, hogy megérleljék és kieresszék legrejtetettebb ízélményeiket. Ezt a hatást csak növényekből nem könnyű elérni, bár nem is lehetetlen. Ugyanakkor ha a teljes értékű növényi étrend szabályai szerint étkezünk, még nehezebb dolgunk van. Mivel a hús mellett […]

teljes értékű növényi étrendbe illeszthető kókuszgolyó

10-12 db ízes kis bolygó hozzávalói: 100 g zabpehely 150 g datolya 2 ek kakaópor 20 g kókuszreszelék (plussz 20 g a hempergetéshez) Kevés vaníliakivonat 1 ek almapüré (lehet növényi tej is) Elkészítés: Alaposan összeturmixoltam. A masszából golyókat formáztam, majd ezeket egyenként kókuszreszelékbe hempergettem.

Az elhízás és a depresszió összefügg?

A depresszió és az elhízás is korunk népbetegsége. Meglepően sokan küszködnek túlsúllyal és szembesülnek életük során legalább időszakosan valamilyen hangulatzavarral. Mindkettő további, akár súlyos egészségi kockázatokat rejthet magában. Vajon ez véletlen? Vagy kapcsolat lehet a kettő között? Igen. Sőt, meglehetősen szoros. Több tudományos bizonyíték is szól amellett, hogy a két betegség kart karba öltve jár, […]

marokkói édesburgonyás lencseragu (téné, gluténmentes, vegán)

Ízek, illatok, zamatok kavarognak a serpenyőben, hihetetlen, hogy ha összefőzünk némi növényt, és ízesítjük egy kevés további növénnyel, ilyen csodákat lehet alkotni. 2 nagy adaghoz kell: 1 fej vöröshagyma, apróra vágva 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva 1 nagyobb paradicsom, apróra vágva 30 dkg édesburgonya, apró kockákra vágva 1 csésze (kb. 240 g) főtt lencse, lecsepegtetve […]

Veganuár után téné február – csatlakozz a kihíváshoz

Sokan most ismerkedjenek a ténével és tesznek szert első tapasztalataikra vagy vágnak bele újra/sokadszorra. Mások pont mostanában bizonytalanodnak el, hogy hogyan tudnának valóban egészséges növényi étrendet folytatni. Ezért kettős felhívást intézek Hozzátok! – Februárban törekedj a 100% teljes értékű növényi étrendre (csak teljes értékű gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat fogyassz). – A “vén rókák” […]

fehér bab pástétom, gluténmentes, vegán, téné

Az egyik legfinomabb pástétom, amit tén-étrenden ehetünk. 120 g főtt bab (fehér) 100 g füstölt tofu 1 gerezd fokhagyma 1 bőőő ek dijoni mustár (nyugodtan mehet a csípős fajta) kis sörélesztőpehely Só, bors A hozzávalókat jó alaposan összeturmixoljuk. Ha kell, hígíthatjuk egy kevéssel a bab főzőlevéből (na jó, a konzerv levéből). A kép csalóka, ennél […]

Rakott krumpli

  Teljesen teljes rakott krumpli A rakott krumplihoz szép sorjában telepakolunk egy sütőtálat a következő rétegekkel: Egy sor felkarikázott vöröshagyma Egy sor héjában főtt, meghámozott, felkarikázott kifliburgonya Egy sor “tojás” kurkumával és fekete sóval jól elkevert, felkockázott tofu Egy sor burgonya Egy sor kolbász (alább részletesen) Egy sor burgonya Tejföl (alább részletesen) Kesutejföl: áztatott vagy […]

pesto (téné, vegán)

Hozzávalók: Egy marék kesudiò Fél marék fenyőmag Egy csokor bazsalikomlevél 3 gerezd fokhagyma, apròra vàgva 1 ek sörélesztőpehely Sò, bors Pàr ek víz (a legjobb, ha van egy kevés tésztafőzésből visszamaradt vizünk) A magvakbol pàr perc alatt krémes vajat készítünk. Ezutàn hozzàadjuk a többi hozzàvalòt és alaposan összeturmixoljuk. Tésztára, pirítósra, salátákra nagyon finom.