thai vörös curry vegán, teljes értékű

  A curryhez felhasználhatunk bármilyen zöldséget, amit szeretünk vagy éppen otthon megtalálunk. Ezeke kívül szükségünk lesz egy jó fajta vörös curry pasztára (ezek tartalmazhatnak hozzáadott olajat is, így “sárga lámpás” élelmiszerek”), mogyoróvajra (amit mogyoróból késes betétű robotgéppel is elkészíthetünk, és kókusztejre, amit akár kókuszreszelék és víz összeturmixolásával magunk is előállíthatunk. Két adaghoz kell: 400-500 g […]

Húsvét teljes értékűen – répatorta (vegán, téné)

  Egy nagyon finom tortát hozok nektek, ami belül zaftos, a krémje édes, teljes kényeztetés az egész. A húsvéti villásreggeli vagy uzsonna dísze lehet ez a finomság. Persze elkészíthetjük csak úgy is, mert éppen megkívántuk. Hozzávalók: 240 g teljes kiőrlésű finomliszt 0,5-0,5 tk szódabikarbóna és sütőpor 0,5-0,5 tk fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, illetve egy-egy csipet gyömbér […]

tojásos nokedli (téné, vegán)

  Tojásos nokedli Számomra az egyik legemblematikusabb tavaszi fogás. Emlékszem, amikor gyerekkoromban végre megjelent a kofáknál a saláta, és elkészült ez a finom étel, amit talán nem is magáért, hanem a zöldsalátáért fogyasztottunk. Természetesen kell a vegán verzió belőle. Reméljük, a szép idő is hamarosan megjön mellé. 4 főre szükségünk lesz nokedli: 400 g teljes […]

A (tök)húsleves találkozik a misoval – vegán, gluténmentes

  Valahogy ki kellett próbálnom, hogy mi történik akkor, ha miso pasztával ízesítem a (tök)húslevest. Hiszen a miso végtelenül egészséges és ízgazdag alapanyag. A egyetlen hátránya a dolognak az lett, hogy kicsit zavarossá tette a szép áttetsző levest. Ízben viszont telitalálat! Próbáljátok ki Ti is! Egy lábasnyi húsleveshez kell: az alaphoz egy hokkaido tök kikapart […]

teljes értékű snickers szelet

Ez amolyan igazán finom, megalkuvás nélküli sütemény. Cserébe elég kalóriadús, úgyhogy óvatosan az élvezetekkel. Az étcsokoládé “sárga lámpás” élelmiszer! Az eredeti recept Steiner Kristóf szakácskönyvéből származik.   Kb 16 picike szelethez: Egy bögre zabpelyhet Fél-fél bögre mandulaszeletet és kókuszreszeléket összedaráltam, egy csipet sóval, egy-két ek friss narancslével masszává dolgoztam, lefedhető, négyszögletű tál aljára nyomkodtam. A […]

Mindful eating – tudatos jelenlét az étkezésben is

mindful eating

Fénykép: Vörös Rita (instagram: “redphotosbyrita”)   A tudatos jelenlét (mindfulness) egy Zen buddhizmuson alapuló gyakorlat, melynek célja, hogy tökéletesen jelen legyünk a pillanatban, tetteinknek különleges és ítélkezésmentes figyelmet szenteljünk. A mindfulness része a rendszeres meditáció, de valójában sokkal több annál: egy életfelfogás. A Mindfulness terápiás jelentőségét először Jon Kabat-Zinn ismerte fel és dolgozta ki a […]

Mindössze 10 hét alatt megváltozhat a mikrobiom a megfelelő tápanyagpótlás következtében

B12 vitamin

Egy 2019. júliusában, a Nature tudományos szakfolyóiratban publikált új-zélandi kutatás szerint az ADHD kezelése során fontos szerep juthat olyan tápanyagoknak, mint a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak.   Azt már korábban is feltételezték, hogy az étrend és a bélben élő parányi élő szervezetek (bélmikrobiom) szerepet játszanak az ADS (attention defficit disorder) és az ADHS (attention […]

Vegán étrend egészségesen

Itt olvasható a cikkem arról, hogy milyen buktatói lehetnek a vegán étrendnek: https://prove.hu/kezdo-veganok-hibai/

Vadas teljes értékűen

Rengetegszer készítek vadast, mert egyszerű, finom és a gyerekek is boldogan megeszik. Az évek során sokat finomítottunk családilag az arányokon, ez a verzió a kedvencünk. Teljes kiőrlésű spagettivel és füstölt tofu szeletekkel tálaljuk, gm verzióért válasszunk vöröslencséből, csicseriborsóból készült tésztákat. 4 adaghoz kell: 200 g sütőtök (vagy édesburgonya) – héjastól kockára vágva 150 g burgonya […]

áfonyás lenmagos golyó – omega 3 zsírsavban gazdag antioxidáns nasi

Ha árulnék valaha valamit: gyógyszert, táplálékkiegészítőt, élelmiszert, akkor bizony ez a golyó lenne az. Miért? – magas omega 3 zsírsav tartalmának köszönhetően javítja a szervezet omega 3-6 egyensúlyát, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, – magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segít csökkenteni az oxidációs stresszt, civilizációs betegségeink melegágyát, – könnyen elkészíthető, tárolható, hordozható és fogyasztható, – fogyasztása révén […]