Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

Teljes értékű növényi étrendbe illeszthető tiramisu, alias “ténémizu”, vegán, gluténmentes

Tartalomjegyzék

Teljes értékű növényi étrendbe illeszthető tiramisu, alias "ténémizu", vegán, gluténmentes

 

A tiramisu a világon talán az egyik legkedveltebb édesség. Szeretik kicsik és nagyok, ráadásul rengeteg különféle változata létezik.

Egy ideje gondolkodom, hogy hogy lehetne úgy elkészíteni, hogy finom is legyen, és amennyire csak lehet, egészséges is.

Az alapját egy átalakított zabpalacsinta recept adta, ebből készültek a babapiskóták. Ezek kicsit masszívabbak, mint az igaziak, ezért jól át kell őket itatni kávéval, és elég sok krémet készíteni mellé.

A krém viszont egy csoda, magában lehet kanalazgatni. Annyira, hogy elkészíthetjük a tiramisut pohárkrémnek is: kávéval felöntött zabpehellyel rétegezve.

 

Hozzávalók a “babapiskótához”:

200 g zabpehely, lisztté őrölve (használhatunk zablisztet is)

200 g gyümölcspüré, pl. 2 nagyobb banán összenyomkodva, lereszelt alma, esetleg cukormentes almakompót, gyümölcspép (én banánt használtam)

2 ek útifűmaghéj (ez sárgalámpás, helyette őrölhetünk a zabpehellyel együtt egész útifűmagot is)

annyi víz, vagy növényi tej, amivel sűrűn folyós masszát kapok (1-2 dl)

A hozzávalókat elkeverjük. Egy kanál segítségével lapos halmokat teszünk a masszából egy sütőpapírral bélelt tepsire. 160 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük (nem kell megkeményednie, elég, ha megszárad és tartja a formáját). 10 perc pihentetés után egy kés hegyével beszurkáljuk őket, egy lapos tálba rendezzük őket egymás mellé. Ebben a tálban annyi gyenge kávéval öntjük le a piskótákat, amennyi ellepi őket. Hagyjuk, hogy ebben hűljenek ki.

A krémhez:

200 g előre beáztatott datolya

200 g előre beáztatott kesudió

200 g selyemtofu (vagy 100 g tofu/szójamentes opcióban fehérbab/ és egy dl víz)

*”light” verzióhoz használjunk 400 g selyemtofut és 150 g datolyát.

A kesudiót lecsöpögtetjük, a datolya vizét viszont megtartjuk. A tofuval addig turmixoljuk, ameddig krémes, lágy, habos krémet kapunk. Ha a turmixgép igényli, vízzel vagy növényi tejjel hígítjuk a masszát, de vigyázzunk, hogy azért ne legyen túl folyós.

Egy üvegtálban összeállítjuk az édességet. Egy réteg piskóta, egy réteg krém. Addig folytatjuk, ameddig el nem fogynak az alapanyagok. Felülre krém kerüljön. A tetejét szórjuk meg szitán keresztül egy ek cukormentes kakaóporral.

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
kényeztető franciás gombaragu

Vannak ezek az ikonikus ételek, mint a burgundi marha, vagy a coq au vin, amelyek órákig készülnek, lassan, komótosan, hogy megérleljék és kieresszék legrejtetettebb ízélményeiket.

Az elhízás és a depresszió összefügg?

A depresszió és az elhízás is korunk népbetegsége. Meglepően sokan küszködnek túlsúllyal és szembesülnek életük során legalább időszakosan valamilyen hangulatzavarral. Mindkettő további, akár súlyos egészségi