Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

tökös-mákos kifli (teljesértékű, vegán)

Tartalomjegyzék

tökös-mákos kifli (teljesértékű, vegán)

 

Ez a tökös kelt tészta a burgonyás pogácsa mennyei édes párja. Illatos, omlós. remekül illik a mákhoz, mi kell még.

Persze bármilyen másféle töltelékkel is ugyanolyan finom   lehet, pl. szatmári szilvalekvárral, 100%-os gesztenyemasszával vagy mák helyett dióval.

A lisztet zabpehelyliszttel (vagy ízlés szerint köles, hajdina, barnarizsliszttel) is ki lehet váltani a gluténmentesség érdekében.

 

A tökös kelt tésztához:

250 g teljes kiőrlésű liszt

egy teáskanál só

fél csomag száraz élesztő (én picit több élesztőt teszek a tk liszthez, azaz fél csomag, meg egy gondolatnyi)

kb. 1 dl szobahőmérsékletű növényi tej vagy víz

150 g sült vagy főtt sütőtök húsa, villával alaposan pépesre nyomkodva

A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Jól kidogozzuk. Ez egy igen nedves, puha tészta, nem könnyű vele bánni, de ha túllisztezzük, akkor nem lesz finom omlós a sütemény.

A bedagasztott tésztát 30 percig letakarva kelesztjük. Ez nem fog a duplájára nőni, de puha, és könnyen gyúrható lesz.

tökös-mákos kifli (teljesértékű, vegán)

Eközben elkészítjük a tölteléket:

300 g darált mákot

10 dkg datolya és 1 dl növényi tej (vagy víz) összeturmixolt pépjét

egy teáskanál fahéjjal

egy citrom lereszelt héjával

finomra őrölt vaníliával

alaposan összedolgozunk.

A tésztát lisztezett felületen megközelítőleg kör alakúra nyújtjuk. megkenjük a töltelékkel és nyolc cikkre vágjuk. A cikkeket egyenként feltekerjük, és félhold alakúra formázzuk. További 15-20 percet kelesztjük.

Növényi tejjel megkenegetjük és 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Most jön a neheze: álljunk ellen annak, hogy mindet egyszerre bekebelezzük!

 

tökös-mákos kifli (teljesértékű, vegán)

Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
samosa – teljesértékű, vegán

  Ha van egy kis maradék curry vagy dahl és árválkodik néhány zöldségféle is a hűtőben, akkor pillanatok alatt izgalmassá tehetjük, ha begyúrunk egy végtelenül