Tények a valóban egészséges életmódról és táplálkozásról - tudnivalók és praktikák

töltött káposzta – teljes értékű, vegán, gluténmentes

Tartalomjegyzék

Sokat gondolkodtam, hogy tegyek-e fel egyáltalán töltött káposztát ide. Téné/vegán-ténésíthető receptek ugyanis vannak elegen. Aztán rájöttem, hogy ahány ház, annyi szokás, töltött káposztából is mindig elfér még egy újabb a világhálón.
Amit én máshogy csinálok, az egyrészt az, hogy sütöm, nem főzöm. Anyósomtól lestem el ezt a módszert sok évvel ezelőtt.
A másik trükköm a töltelékbe reszelt cukkini. Ugyanis a húsmentes ételekkel az szokott lenni, hogy a húspótló elem – jelen esetben a káposzta tölteléke – masszív, száraz, és valljuk be, néha bizony nyögve nyelős. Mivel a sütikben a massza lazítására bevált módszer a reszelt cukkini hozzáadása, tettem egy próbát ezzel a fincsi kis zöldséggel, és döbbenetesen bevált!
Egy jókora, lefedhető sütőtálhoz, kb. 8 adaghoz kell:
1,5 kg savanyított káposztafej (beáztatva, lecsöpögtetve)
200 g szálas savanyú káposzta (átöblítve)
Egy bögre barna rizs – előfőzve félig egy bögre vízzel
400 g füstölt tofu
500 g csiperke gomba
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
6-8 gerezd fokhagyma
1 db cukkini, lereszelve
Só, bors, babérlevél, kömény, lestyán, majoránna, füstölt pirospaprika
Folyékony füst
Sörélesztő pehely
Fél citrom leve
1. A hagymát és az apróra vágott gombát egy tapadásmentes serpenyőben puhára pároljuk, alaposan megfűszerezzük (só, bors, kömény, lestyán, majoránna, füstölt paprika) hozzáreszeljük a fokhagyma felét. Ha a gomba elfőtte a levét, hozzá morzsoljuk a tofut, majd belekeverjük a rizst és a cukkinit. Ízesítjük még egy kevés sóval, borssal, a folyékony füsttel, citromlével és az élesztőpehellyel. Hagyjuk kicsit hűlni.
2. A hőálló, lefedhető, tapadásmentes sütőtálunk alját kibéleljük az apró káposztával. A káposzta leveleit lefejtjük, egyenként kisimogatjuk, torzsájukat kivágjuk.
3. A leveleket megtöltjük 2-2 ek. töltelékkel, feltekerjük és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk a kis csomagokat az apró káposzta tetején. A töltelékek közé szemes borsot, fokhagymát és babérlevelet rejtünk.
4. A káposztafej belső, kisebb leveleit apróra vágjuk és a táskák tetejére szórjuk. Ha kimaradt töltelék, labdákká gyúrva a káposztatekercsek közé ültetjük őket.
5. A káposztát felöntjük annyi vízzel, hogy mindent ellepjen. Én ezen a ponton még szórok rá egy kis fűszerpaprikát, köményt és lestyánt is.
6. Lefedem, és alacsony hőfokon 1,5-2 órán át sütöm-párolom. Ez a legfontosabb művelet, hagyni kell, hogy egészen lassan érjenek benne össze az ízek.
Rendes mennyiségű kesu/lenmag tejföllel vagy szójajoghurttal fogyasztjuk, nem ilyen szemérmesen ám, mint a fotón a kamera kedvéért😉.
Megosztás:
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: email
Email
Témánál vagyunk
Ezek is tetszhetnek még
rakott krumpli “házi kolbásszal”, vegán, téné

Teljesen teljes rakott krumpli házi “kolbásszal”, házi “tojással”, házi “tejföllel” Tipp: Használjunk tapadásmentes sütőtálat vagy béleljük a tepsit sütőpapírral.   A sorrend: Egy sor felkarikázott