A bolognai a legjobb, ami a vöröslencsével történhet. Tésztával és spenótlevelekkel készült, de cukkíniből zöldséghámozó, vagy -spirál segítségével készült csíkokkal is nagyon finom.
Hozzávalók 4 adaghoz:
200 g vöröslencse (előzőleg egy órára beáztatva, átmosva)
egy fej vöröshagyma, apróra vágva
1 db sárgarépa, 1 kisebb fehérrépa és egy kis darabka zeller, lereszelve
2-3 gerezd fokhagyma, apróra zúzva
500 ml passzírozott paradicsom
babérlevél, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, só, bors
A tálaláshoz: 500 g teljes kiőrlésű spagetti,
Ízlés szerint: friss bébispenót, friss bazsalikom, sörélesztőpehely, fenyőmag
A vöröshagymát kevés vízen puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget és a vöröslencsét is. Fűszerezzük, és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, elkezdjük főzni. Amikor a víz elfőtt, hozzáadhatjuk a paradicsomot, és alacsony lángon, fedő alatt, de gyakran kevergetve addig főzzük, ameddig a lencse meg nem puhul. Ha kellenen még hozzá időközben víz, pótoljuk. Az elkészült mártást a kifőtt teljes kiőrlésű tésztán tálaljuk.