Vendégposzt következik kedves csoporttársam, Ami Zsigmondné jóvoltából, akit Lénárt Gitta egyik receptje ihletett meg.

Csodálatos zöldségtortácska. Laktató és szemet gyönyörködtető. Csíráztatással felébresztjük a magokat, melyek ilyenkor minden erejüket összegyűjtik, megsokszorozzák energiájukat, s nekünk ajándékozzák bónusz enzimeiket, hogy tovább élhessenek bennünk.
Ételgyűrűben állítottam össze a rétegeket, mindegyiket alaposan lenyomkodtam kanállal.
Az alap:
1/2 csésze csíráztatott hajdina,
1/2 csésze őrölt aranylenmag
1 evőkanál kendermag
1 kisebb sárgarépa, 1 kisebb cékla, fél lilahagyma.
Fűszerek: petrezselyem, oregánó, só, piros és füstölt paprika, őrölt kömény.
Elkészítés: A zöldségeket aprítógépben morzsásra aprítjuk a hagymával együtt.
Összekeverjük a lenmaggal kendermaggal. Egy sűrű masszát kapunk. Kicsit megforgatjuk a hajdinát is a gépben, nem kell, hogy pépes legyen, csak összetörjük a szemeket. Befűszerezzük és ezt a masszát az ételgyűrű aljába töltjük, kanál hátával egyenletesen lenyomkodjuk.
Következő, egy ízesített mandulapép réteg. 15 deka áztatott mandulából tejet turmixolunk, majd a szűrleményt ízesítjük egy teáskanál citromlével, 1 evőkanál sörélesztőpehellyel, sóval, 1 teáskanálnyi szárított spenót porral. Szép zöld lesz. Ezt is eloszlatjuk az ételgyűrűben és jól lenyomkodjuk.
Harmadik réteg, egy közepes sárgarépa, morzsásra aprítva, rányomkodva a mandularétegre. Így egy órára betesszük a hűtőbe, hogy jól összesérjenek a rétegek. Ezt követően óvatosan lehúzzuk az ételgyűrűt és megkoronázzuk egy fél avokádóból készült guacamole krémmel. Ez egyszerűen egy villával összenyomkodott fél avokádó, kis citromlével, fehérborssal, sóval fűszerezve.
Ez a recept egy nagyobb ételgyűrűre készült, ami 11,5 centi átmérőjű. Lehet két kicsiben is készíteni, elosztva az adagot.